dimarts, 14 d’octubre de 2014

Ficomic aïlla els fanziners al Saló del Manga

Mica en mica es van destapant els detalls que depara el Saló del Manga d'enguany. Tants que no sé si podré fer-me'n càrrec de tots en el meu petit ciberespai abans no comenci l'esmentada fira.

El cas més sagnant és el dels fanziners. Fa anys i panys que es queixen que al Saló del Còmic tenen un lloc penós i molt poc estratègic i Ficomic o bé passa d'ells o bé els diu que s'ho mirarà i després no fa res de res.

Per a què us feu una idea: tan dolent és el lloc del Saló del Còmic que un noi d'un grup de fanziners de còmic no manga em va explicar el divendres d'un Saló del Manga que aquell any havien venut més exemplars aquell dia que en tots els dies de l'anterior Saló del Còmic junts.

El lloc on es trobaran els fanzines. Imatge treta del twitter de RataUnderground. Me l'hauria feta jo mateixa, però a la pàgina de Ficomic la secció "Expositors" encara està en mode "Coming soon".

Doncs bé, el Saló del Manga va a més, augmenten els espais, mantenen els preus (o els augmenten lleugerament; no ho sé del cert, el cas és que no els baixen) dels llocs dels fanziners... i me'ls marginen a un racó! A més, sembla que els agafa de sorpresa. Que Ficomic no havia avisat de res abans que ells contractessin el seu lloc. Això em fa molta pudor de manca de consentiment contractual de la part dèbil.

Un lloc on passa poquíssima gent (ententent el "poquíssima" en percentatges de visitants). Molt bé, Ficomic, molt bé... promocionant les canteres del còmic. Sí senyor. Què serà l'any vinent?

Un concurs de manga ajuda una o dues persones l'any si s'ho saben muntar bé i tenen sort. Un bon lloc on els visitants s'animin a comprar o, com a mínim, els ajudi a conèixer el concepte "fanzine" o algun que altre cercle ajuda a desenes o centenars de persones a continuar creant. El Saló del Manga hauria de ser un minitrampolí per a presentar-se a un públic potencial. Però ja està vist que no. Aquí cadascú que espavili. Tant és si es deixen un bon munt de calés en estands, sobretot tenint en compte llurs pressupostos. Tant és si paguen religiosament. Tant és si compleixen estrictament amb totes les regles que els estands comercials se salten descaradament. Tant és tantes coses més que no tenen a veure amb el mal tracte de Ficomic, els pot contribuir de treure les ganes de participar en el Saló i donar-li una riquesa que no li donen les parades de bijuteria (no relacionada amb manganime) o llaminadures (no típiques del Japó): desplaçaments des de la resta del país, allotjament, fer més hores que un rellotge durant més de quatre dies, acabar amb la mà feta pols... Això últim a molts abans els compensava. Ara? No ho sé. Potser sí, però definitivament ni de bon tros tant.

Al final, el que Ficomic aconseguirà serà carregar-se l'illa dels fanzines. Que potser és el que pretén. El que potser no li faci tanta gràcia són les conseqüències d'això: la pràctica de vendre fanzines pel Saló sense tenir un estand propi. Fet i fet, no és una tendència nova. Ja ho han fet diversos col·lectius altres anys. Amb aquesta actitud per part de Ficomic, l'efecte lògic és que el fenomen es generalitzi.