dilluns, 2 de març de 2015

El Nadir posarà a la venda El Manga dels 4 Immigrants!


Aquest no és un bloc amb vocació de portal de notícies, però davant la poca rellevància que se li ha donat a aquesta nova, em veig en l’obligació moral de fer-me’n ressò.

Tot va saltar fa vora unes dues setmanes, gràcies al twitter del Marc Bernabé, que enllaçava una entrada del FB de l’editorial El Nadir. Ell mateix se n’havia assabentat de casualitat. Senyors editors, què us costa fer una nota de premsa i enviar-la als principals portals de notícies de manga i còmic en general?

Em fa llàstima la poca repercussió que ha tingut aquesta notícia. Un còmic japonès* de principis dels anys trenta, ni més ni menys! Que no pas cada dia s’edita una curiositat així aquí! Ans al contrari. Si els mangues dels seixanta-setanta ja costen d’arribar, una cosa dels trenta constitueix una rara avis en tota regla.

Posats a criticar: mira que la portada espanyola és estrident. Fa mal als ulls. Mil vegades millors són l'original i l'estadunidenca.

D’altra banda, el preu em sembla una salvatjada: 17 € per 144 pàgines en blanc i negre. Està clar que aquí no han pensat en absolut en els lectors de manga, sinó en els de còmic no manga que esporàdicament compren mangues editats pensant en no-consumidors de manga. Si fins i tot tindrà el sentit de lectura canviat!!! Tot i que m’agrada recolzar aquesta mena d’iniciatives, amb aquestes condicions se’m treuen una mica (bastant) les ganes...

En fi, per a qui li pugui interessar, l'obra estarà disponible al públic a partir del 9 de març.


*Resulta discutible si se l’ha d’anomenar manga, ja que és, al cap i a la fi, una obra que originalment es va autopublicar. En termes estrictes es tracta, doncs, d’un dōjinshi.

**Publicat a principis dels anys trenta, però concebut, dibuixat i escrit, realment, a mitjans-finals dels anys vint del segle passat.