dijous, 20 d’octubre de 2016

Aspectes del fandom del yuri que em fan venir arcadesQue tinc debilitat pel yuri no se li escapa a qui em llegeix habitualment. I tampoc amago que cada cop em fa més fàstic el seu fandom. Concretament, l’occidental, que és el que més conec. Heus aquí el que principalment detesto d’aquesta amalgama més o menys diversa de fans:

1) La transmisogínia, la transfòbia i el cissexisme. El més típic i tòpic d’aquí és que les històries protagonitzades per homes trans es considerin yuri perquè el personatge principal s’enamora de dones i se li nega la seva identitat masculina, per part d’un públic àvid de romanç entre dones. I això és recolzat per les grans coneixedores occidentals (no sé si també les japoneses), que són les que creen opinió. A més, la transmisogínia dins de les històries no és gens criticada.

2) La bifòbia i la mononorma. Especialment irònic quan moltíssims personatges del yuri (i d’obres on aquest element és secundari) són bisexuals. I em sembla d’allò més patètic que com a visibilitat lèsbica s’agafi una parella de dones bisexuals o on una de les dones és bisexual. Visibilitat lèsbica, invisibilitat bisexual. Així, pel bon camí.

3) Els homes occidentals que es pensen que el yuri és porno lèsbic per a llur gaudi. NO, NO, NO. Homes, deixeu de sexualitzar les dones que s’estimen romànticament. Deixeu de creure-us que les parelles de dones estan esperant amb candeletes a què els demaneu si volen fer un trio amb vosaltres. Deixeu-vos d’apropiar del que és de les dones quan i com us sembla. I el yuri és que més de dones no pot ser: còmic dirigit a dones, fet per dones i sobre dones que s’enamoren de dones. EL 70% de les vendes de la Yuri Hime és generat per dones. Els antecedents del yuri radiquen en les novel·les d’amor entre dones, l’autora més representativa de les quals va poder evitar el matrimoni gràcies als guanys que li generaren i conviure així amb la seva estimada. L’enorme majoria de les persones que han anat a veure les obres del Takarazuka durant generacions són dones. Al Japó hi ha un claríssim fandom de dones al qual li agrada veure com dones tenen relacions romàntiques entre elles. Per motius obvis, no és ni de lluny tan potent com el fandom del BL, però està allà i té el seu lloc.