dimarts, 25 d’abril de 2017

No, això que passa amb Yuri on Ice no és queerbaiting
No, això que passa amb Yuri on Ice no és queerbaiting. Tret que et refereixis al títol d’aquest anime.

Dins del fandom i (el hatedom) de Yuri on Ice, s’ha debatut molt si la parella romàntica que formarien el Yūri i el Vicktor és real o no. I la gent va omplint-se la boca amb el terme “queerbaiting” sense saber ben bé què vol dir.

M’explico. El queerbaiting és insinuar representació queer* dins d’una obra de ficció sense una intenció real de fer una representació adequada. Tot això amb l’objectiu d’atreure al públic queer, el qual es troba assedegat de representació a la ficció. És una manera de captar el públic queer sense perdre el públic cisheterosexual, que sempre serà més nombrós (que sí, que molts cisheterosexuals celebren la representació queer, però molts altres la detesten). És a dir, no és una fugida de la censura, sinó un acte vil i oportunista. Així, no seria queerbaiting el que es posin certes pistes de certes relacions o gèneres/cossos** quan, degut a la censura, no es pot arribar a més. En aquests casos no és que es pretengui atreure el públic queer posant-li la mel als llavis, sinó que solen ser creacions (molts cops fetes per gent queer) que procuren mostrar el màxim possible. Molts dels finals tràgics en obres velles eren deguts a aquesta censura, precisament.

I resulta que la parella que formarien el Yūri i el Vicktor no està concebuda per a atreure gent queer, sinó principalment a dones heterosexuals***. Yuri on Ice utilitza tota una sèrie de codis establerts al BL, una demografia de manga d’amor i/o sexe entre homes dirigit a dones que senten atracció per homes i que tendeixen a fetitxitzar les parelles d’homes. Les mal anomenades “fujoshis****”. Així que no, no és queerbaiting. En tot cas, fujobaiting. Que sí, que potser des d’ulls occidentals no sembla una relació (gaire) fetitxitzada, però des d’una perspectiva japonesa, ho està. De manera molt més subtil del que a occident es percep i també de manera molt més subtil al prototip de yaoi escabrós. Així doncs, els moments clau de la relació romàntica entre el Yūri i el Vicktor estan pensats per fer sospirar, somiar i fantasiejar a dones heterosexuals.

“Ep, però Flors, que hi ha gays i homes bisexuals que han vist Yuri on Ice i els ha agradat.” I QUÈ???? Escalation és un anime porno que va dirigit a homes heterosexuals (i, en menor mesura, bisexuals), però que, malgrat això, resulta mític per a tot un seguit de safistes. I Love Hina o Chobits són mangues clarament dirigits a un públic masculí heterosexual... i tot i així han agradat a moltes dones. Tant és així que un fotimer de gent els ha arribat a catalogar com a shōjos! I cap dels dos ho és. I es nota. En resum: l’esquer de la relació romàntica entre el Vicktor i el  Yūri va dirigit a dones heterosexuals i tota la resta del que pesqui és benvingut, però ni de lluny l’objectiu.

Pel que fa al títol de Yuri on Ice: com deia abans, sí que és queerbaiting. Sobretot abans que se sabés gran cosa del projecte. Vegem-ho en profunditat:
1) El yuri és una demografia de manga que va dirigida a safistes i que tracta de romanços entre dones. Així que titular el teu anime “Yuri sobre Gel” i que no hi hagi després relacions d’amor entre dones implica un queerbaiting com una casa de pagès.
2) El títol està posat amb mala fe, cal reconèixer-ho. Les romanitzacions possibles del nom del protagonista són “Yūri”, “Yuuri” o “Yûri”. Però no, van i titulen l’anime “Yuri on Ice”, sense cap element que marqui que la “u” és llarga. A més, ja em direu si calia que el protagonista es digués així.
3) Val a dir que mentre que al 2016 es va estrenar Yuri on Ice, l’any anterior s’havia estrenat Yuri Kuma Arashi, anime que sí que feia honor al seu títol. Això encara va induir a més error, car la gent ja no s’estranyava de veure un anime amb la paraula “yuri” en el títol que complís amb el que prometia. (També està l’anime Yuru Yuri, del 2011, però aquest anava clarament dirigit a senyors otacs amants del moe i de cap manera a dones.)

PD: Deixeu de dir que el Yūri i el Vicktor són “molt gays”. Primer, perquè hom no és ni molt ni poc gay. Se n’és o no. Segon, perquè ambdós han mostrat atracció envers dones, així que en tot cas són bisexuals.

PD2: Fa un temps vaig fer aquesta entrada de desambiguació de termes com “yuri” i “BL”, entre altres.

* No m’agrada gens el terme “queer” degut a les seves connotacions negatives. Bàsicament, és una manera despectiva i posteriorment reapropiada de referir-se a la gent homo/bisexual i/o trans. Un terme paraigües poc encertat, vaja.
** Tot i que el terme “queerbaiting”, tècnicament, inclouria també la falsa representació de persones trans, no en conec cap exemple i només l’he vist utilitzar per fer referència a falses parelles del mateix gènere.
*** I de manera molt residual, a dones bisexuals, també. Però això ja és en segona línia.
**** Literalment, “dones podrides”. I no pas per fetitxitzar homes homosexuals i bisexuals, sinó per mostrar que són dones amb desig sexual autònom... i això no ho suporten molts homes heterosexuals (sospito fortament que va ser algun home heterosexual qui va crear aquest terme). Sabeu, per contraposició, qui són els fudanshis (literalment, “homes podrits”)? Els homes a qui els agrada el BL (i no sé si el bara, també). En la majoria dels casos, es tracta de gays o bisexuals. Em sembla horrible que se’ls anomeni així. Mentrestant, els homes que fetitxitzen les relacions sexuals entre dones no reben cap mena de qualificatiu pejoratiu. Quants homes han demanat a safistes un trio, així per la cara? Quantes dones han fet el mateix amb gays i homes bisexuals? La diferència és abissal i la balança es decanta totalment cap als homes bocamolls.