diumenge, 21 de gener del 2024

Top 10 de còmics no mangues de 2023

Entraran en aquesta classificació els còmics que no siguin mangues i que llegís per primer cop durant l’any passat, ja fos totalment o parcial. És a dir, obres de les quals llegís pàgines que no havia llegit abans.


Abans de donar pas a la llista, repeteixo el parell de puntualitzacions de la llista del 2022:

-Si les meves circumstàncies fossin unes altres, estic convençuda que Dark Mambo (Mahō Usagi) entraria a la llista. Però les meves circumstàncies són les que són: sóc amiga de l’autora i em veig incapaç de distanciar-me prou de l’obra com per ficar-la en una classificació.

-D’altra banda, el 2023 no vaig fer la relectura i corresponent lectura de les noves pàgines de Nova (Novae, Kaiju), el còmic guanyador de les edicions del 2020 i el 2021. Serà el 2024 l’any que per fi hi torni?

 

Així doncs, heus aquí el top 10 del 2023:


1) La princesa i el biquini de formatge (The princess and the grilled cheese sandwich, Deya Muniz): Història romàntica sàfica amb identitat secreta. La dama Camembert es fa passar per un home per temes de patriarcat i herències. Així, sap que el romanç li està vetat. Però, ai, què passarà quan intimi amb la princesa Brie? Podrà mantenir la seva decisió? I la Brie, per la seva banda, es mantindrà de braços creuats? A més d’elles dues, hi ha 3 personatges femenins més que resulten primordials per a la trama: la criada de la protagonista, la millor amiga de la princesa i una amiga que tenen en comú totes dues enamorades. Pel que fa al dibuix, el còmic resulta una delícia visual, amb aquest traç, aquesta expressivitat i aquests colors.
 
2) Pollets (Salad days, Jing Shuibian i Tang Liuzang): Amor entre un ballarí i un boxador. Diferent de com me l'esperava. A més de qüestions com el fet que costa arribar a viure de les passions, s’hi toquen altres temes com ara la diferència de classes i el contrast entre el poble i la ciutat. El color és maco i té detalls que m'engresquen.

3) LAturacors (Heartstopper, Alice Oseman): Nou volum que surt de L’Aturacors, nou volum que en devoro. Després d’un temps de sortir plegats, el Charlie i el Nick es comencen a plantejar de passar a l’acció pel que fa al sexe. A més, el Nick es veu abocat a reflexionar sobre quina universitat li convindrà més, decisió que afectarà d’una manera o una altra la seva relació de parella.

4) Balik balik! (Monnket!): Història d’amor ambientada a les Filipines, de mares sàfiques (una lesbiana i una bisexual) d’una certa edat i que viuen del món de la música. Li veig l’inconvenient que es comporten com si fossin més joves i tot el tòpic de l’antic amor de joventut (que enllaça amb l’amor predestinat i tal). Així i tot, és un relat ben simpàtic i tots els personatges es fan estimar.

5) Amics de per vida (Friends for life, Michael Dante DiMartino, Heather Campbell i Killian NG), història curta dins de l’antologia La Llegenda de la Korra: Patrons del temps (The Legend of Korra: Patterns in time): Sí, Patrons del temps és una enganyifa tenint en compte la portada. No es veu pràcticament plegades la Korra i l’Asami. Però he de dir també que és el millor còmic de La Llegenda de la Korra segons el meu parer. Els altres dos (Les guerres territorials [Turf wars] i Les ruïnes de l’imperi [Ruins of the empire]) els sento com un afegit per allargar. Per contra, a l’antologia Patrons del temps hi ha diversos fragments que li aporten profunditat a la sèrie de dibuixos animats sense notar-ho forçat. En especial, en destaco la primera història, que tracta sobre com la Korra i la Naga es van conèixer i com van establir el vincle tan especial que les uneix.
 
6) Meitat (Soulmate, Wenzhilizi i Keranbing): Tercer i darrer volum d’aquesta història d’amor amb un doble viatge en el temps. Hi ha potser un parell de detalls que no m’acaben de fer el pes, però el balanç és positiu. La seva lectura m’ha deixat un molt bon gust de boca, amb tots els seus moments entendridors, com ara el punt àlgid de l’obra de teatre.

7) Sanguina (Onzzes): Fanzine sàfic en català? Sobre una reimaginació de la llegenda de Sant Jordi? Som-hi!!! A més el dibuix i la narració són magnífics i és a tot color. Un color posat amb molt bon gust, tot sigui dit. Una gran sorpresa i alegria.

8) La cinta rosa (Fěnhóng duàn dài, Monday Recover), més conegut a França com Pink Ribbon: Una història d’amor entre una noia apassionada dels llaços i els volants i una noia aficionada al vòlei. Tenen gustos ben diferents, però mica en mica es van fent amigues i aprenent-se a entendre i respectar (sobretot, pel que fa a la dels llaços respecte a la del vòlei). Senzill i amb un toquet dramàtic.

9) Les cortines blanques (Le tende bianche, Cecilia Latella): 1796. Com que amb l'avançament de les tropes napoleòniques la Virginia no es troba a segura a Piemont, es refugia a cal seu cosí, a Milà. Allà, la Virginia senamorarà de la Luisa, lesposa de son cosí. Un tipus de perspectiva històrica sobre l’època de Napoleó que no sol arribar a les meves mans. Tot el còmic està pintat amb aquarel·la, a tot color.

10) Iaia (Mamo, Sas Miledge): Dins de la fantasia, bruixes vistes des duna perspectiva que té elements en comú amb el que et trobes quan investigues sobre la bruixeria real de fa segles. Títol ben curiós i engrescador sobre encanteris, rebel·lia i vincles.