dilluns, 6 de febrer del 2017

L’atacant Yū!





Títol original: Attacker You! (アタッカーYOU!)
Història original: Shizuo Koizumi
Autora del còmic (guió i dibuix): Jun Makimura
Revista: Nakayoshi
Editorial: Kodansha
Anys: 1984-1985
Demografia japonesa: Shōjo
Gèneres: Esports, amistat
Nombre de volums: 3 (2 en edició bunkō)
Edicions fora del Japó: Itàlia, amb tres edicions:
- Mila e Shiro – Due Cuori Nella Pallavolo, ??? volums (no es va publicar de manera íntegra): publicada als anys vuitanta i emmirallada i acolorida per al públic italià (a l’estil de Candy Candy Corazón; sospito que aquesta edició ens arribà d’allà). Es veu que la traducció era pèssima.
- Attacker You! – Mila & Shiro (2003), tres volums: edició de paper prim i sense sobrecobertes. Descatalogada, però encara es troba si es busca bé. Valia a 3’10 € el volum.
- Attacker You! – Mila & Shiro (2014), tres volums:  paper més gruixut i amb sobrecobertes. Pràcticament com una d’aquí (el paper és grisenc, però la impressió és boníssima) i molt barata: a 4’90 € el volum. I pensar que aquí molta gent s’intenta vendre de segona mà volums similars per 5 € o, fins i tot, 6 €!
Actualitzacions posteriors: França (Attacker You! – Jeanne et Serge) i Espanya (Attacker YOU! Dos fuera de serie).

Manga vell amb dibuix bonic i pocs volums a mi, si us plau. I així és com em vaig decantar per aquesta obra. Ni més ni menys.


Aquesta història tracta sobre la Yū, una noia anormalment alta que, per coses de la vida, acaba apuntant-se al club de voleibol del seu institut. Comença de zero, però ja des del principi destaca. Ràpidament, millora i la passió envers aquest esport creix dins seu.

És una adaptació d’una novel·la (amb la portada i les il·lustracions interiors dibuixades per la Jun Makimura) i tot i que al principi la cosa rutlla prou bé, conforme avança la trama tot plegat es precipita i el final no és final ni és res. (Sospito que, malgrat disposar d’una versió animada de cert èxit, la revista va cancel·lar aquest còmic sense cap mena de clemència.) A més, els partits resulten d’allò més caòtics. Per sort, són curts.

Si alguna cosa bona té aquesta obra són el dibuix i la narració. Amb aquest còmic em passa com amb els llibres ben escrits, però buits. Em meravello en consumir-los i sé que, simplement, el valor de l’obra radica en la seva contemplació.

Mostra de l'edició italiana dels vuitanta. La pàgina més ben acolorida de les poques que he trobat.

A la segona meitat del tercer volum, hi ha una història tòpica d’amor de pirates que no aporta res al conjunt. Un dels personatges principals és l’enèssim clon de l’Oscar François de Jarjayes.

El títol fa un joc de paraules entre el pronom de l’anglès “you” i el nom de la protagonista (Yū), ja que sonen pràcticament iguals.

Ho recomano? No. És un manga molt mediocre. Comença bé (de forma prototípica, però bé) i acaba de manera molt precipitada. Extremadament decebedor. Només te’l recomanaria en cas que en tinguis prou amb el dibuix i la narració.

Nota global: 5/10