dimarts, 27 de febrer del 2018

Yugiant amb el manga: Iniciació en l’elaboració de shōjos amb la Yuu Watase





Títol original: Manga Yugi: Watase Yuu no Shōjo Manga Nyumon (まんが遊戯: 渡瀬悠宇の少女まんが入門 )
Autori: Yuu Watase
Coordinació*: Hiroyuki Iizuka
Revista: ???
Editorial: Shōgakukan
Any: 2005
Demografia japonesa: Shōjo**
Gèneres: Didàctic, humor
Nombre de volums: 1
Edicions fora del Japó: França (Dessinez le Manga), Alemanya (Manga-Yuugi).

A través de la història d’una noia que vol ser mangaka, li Watase ens mostra en aquest breu manga com aprendre a fer shōjo. El cert, però, és que en essència no varia gaire de com fer manga en general.

La gran majoria de manuals per fer manga són una estafa enorme. Números i números que són una pila enorme de palla. En canvi, el que ens ocupa és una delícia. Et parla del dibuix, sí, però també d’altres aspectes importants en els mangues: els personatges, la història, la narració, les vinyetes, les bafarades, les possibilitats del guió, la disposició de les pàgines, els trets distintius... i tot plegat amb molt humor. És una passada. Un fotimer dinformació en un tom de no res! Una magnífica guia que crec que pot ser d’utilitat fins i tot a la gent que ja ha fet algun còmic.

Potser està una mica desfassat, perquè es basa molt en les tècniques a paper i tinta i tot just menciona el dibuix digital, però és que cal tenir present també que és una obra del 2005.

Ja ho diuen: les comparacions són odioses

La meva traducció del títol pretén emular el que jo suposo que és un joc de paraules de l'original. Lautori/leditorial/qui sigui tira de lobra més famosa de l’autori (El joc misteriós), però com que per aquí se’l coneix més pel seu nom original (Fushigi Yugi), he decidit fer-ho així.

L’edició francesa té unes pàgines a color al principi del tom on l’autora ens mostra consells i tècniques de dibuix. Just després ve el gruix de l’obra i al final hi ha alguns extres. Duu sobrecobertes. És un tankōbon de tota la vida.

Ho recomano? Sí. Tant a gent que vol fer còmic, com a gent que ja n’ha fet però sempre està disposada a aprendre alguna cosa. També a qui li interessa la narrativa del còmic.

Nota global: 9/10

ACTUALITZACIÓ a 2 dagost de 2020: En haver-me assabentat que li Watase va sortir de larmari com a gènere X (un gènere no binari japonès), he modificat el gènere gramatical amb el qual mhi dirigeixo.
  
*No sé en què consisteix aquesta feina en aquest tom en concret i a les webs d’informació només consta li Watase com a autori... però als crèdits de l’edició francesa posa ben clar un “by Yuu WATASE / Hiroyuki IIZUKA”. Així doncs, prefereixo deixar constància d’alguna manera de la participació d’aquesta persona a aquesta obra (tot i que en desconec el grau d’autoria). Fet i fet, seus són els manuals Academia de Mangaka: Shôjo i Academia de Mangaka: ¡Conviértete en una estrella del manga!.

**Desconec si en quina revista es va publicar si és que no es va publicar directament en tom, però arreu se’l cataloga de shōjo i està clarament dirigit a noies.