diumenge, 21 de juny del 2020

Mulan: home trans o dona cis? L'eterna controvèrsia


Aquesta entrada és una anàlisi i pot contenir ESPÒILERS de la pel·lícula de dibuixos animats Mulan, de Disney.



L’origen de la controvèrsia

Les xarxes socials són cícliques i, de tant en tant, hi van retornant temes de conversa que mesos o setmanes enrere ja s’havien explotat i esgotat. Ara li ha tocat a la pel·lícula de Mulan i sobre si qui la protagonitza és un home trans o una dona cis.

Ni idea de com ha començat aquesta vegada, però la controvèrsia sol iniciar-se quan un home trans diu que la Mulan és un home trans.

El headcanon

A veure. Posem la pel·lícula en context. Anys 90. Disney. Dibuix animats. Gran producció comercial. De veritat et penses que quan un home trans afirma que la Mulan és un home trans està volent dir que la Mulan és un home trans d’acord amb el cànon de la pel·lícula? Clar que no. És evident. Aquest no és el fons de la qüestió, per molt que tantíssima gent s’entesti en fer veure que sí. Disney porta el tema irisat sota mínims a l’actualitat: com el duria als 90? Doncs encara molt pitjor.

Quan un home trans diu que la Mulan és un home trans sap sobradament que és una interpretació seva i no pas quelcom oficial. Encara que no ho especifiqui. No necessita que vagi un fum de gent cis a corregir-lo.

A més, estic convençuda que tota aquesta gent té els seus propis headcanons del que sigui i opina que a tal o qual obra hauria d’haver passat una altra cosa en comptes del que hi ocorre. Ens passa a tothom.

El reflex

Per què tenen els homes trans aquesta fixació amb aquest personatge concret? Tornem al context. Anys 90, representació trans escassa i encara menys en productes comercials i dirigits a un públic infantil. La gran majoria d’homes trans que reivindiquen la Mulan com a home trans aleshores eren nens o adolescents. Una altra part important, van néixer posteriorment i van consumir aquesta pel·lícula temps després.

Persona cis que em llegeixes: fem un petit exercici d’imaginació. Imagina’t per un moment que ets un nen trans als 90. Aleshores la transsexualitat no tenia la visibilitat que té a dia d’avui. El més probable és que creguis que ets una nena, tot i que a la vegada no sàpigues ben bé per què sents que no encaixes com a nena. I no és que t’ho plantegis del tot, però hi ha alguna cosa que et corca i no saps què és. Al mateix temps, procures no donar-hi importància. Com tantes altres coses que no entens del tot.



Llavors s’anuncia per tot arreu la pel·lícula Mulan. Vas a veure-la al cinema i la seva protagonista ressona amb tu com mai no ho ha fet cap altra. És cert que durant el film la Mulan adopta un rol masculí tallant-se els cabells i vestint-se com a home per evitar que el seu pare vagi a la guerra. Però també és cert que ja abans que esclati el conflicte armat, la Mulan no està còmoda amb la seva condició de dona. Tant és així, que no se sent capaç de ser una “bona filla” i no es reconeix en el seu propi reflex. No es redueix només a una qüestió de transvestisme per poder combatre. Va més enllà. És molt més profund.

Ja per acabar l’exercici: torna a veure la part del llargmetratge en què la Mulan canta Reflex. Si tens algun tipus de compromís amb la causa trans, veuràs que resulta lògic i obvi que moltíssims nens i nois trans s’hi veiessin reflectits.

Conclusió

Tothom busca referents a la ficció. Però no tothom els té. I si no els té, se sol quedar amb el que més s’hi apropi. El més proper que han tingut molts homes trans durant molt de temps ha sigut la Mulan. De fet, a dia d’avui, aquest buit encara no s’ha emplenat. Queda molt camí per recórrer.