dimarts, 14 de setembre del 2021

El vi de carbassa: Edició especial i Seqüela

 

Fitxa d’El vi de carbassa: Edició especial


 

Títol original: The Kabocha Wine: Bangai-hen (The かぼちゃワイン番外編)

Autor: Mitsuru Miura

Revista: Weekly Shōnen Magazine

Editorial: Kōdansha

Anys: 1980, 1982 i 1983 (el capítol pilot és del 1980 i la resta són o bé del 1982 o bé del 1983, per això faig aquesta diferenciació)

Demografia japonesa: Shōnen

Gèneres: Comèdia romàntica, institut

Nombre de volums: 2

Edicions fora del Japó: França en un sol volum (Mes tendres anées – The Kabocha Wine)

Mangues relacionats: El vi de carbassa (The Kabocha Wine); n’és o bé històries escollides o bé històries extres

 

Fitxa d’El vi de carbassa: Seqüela

 Títol original: The Kabocha Wine: Sequel (The かぼちゃワイン Sequel)

Autor: Mitsuru Miura

Revista: ???

Editorial: Seirindo

Any: 2006

Demografia japonesa: ???

Gèneres: Comèdia romàntica

Nombre de volums: 1

Edicions fora del Japó: França (Mes tendres anées – The Kabocha Wine: Sequel)

Mangues relacionats: El vi de carbassa (The Kabocha Wine); n’és seqüela

 

Recensió conjunta

 

Fa anys que El vi de carbassa (The Kabocha Wine, Mitsuru Miura) em cridava l’atenció. Concretament, des que em vaig topar amb lopening de l’anime que l’adapta: romanç de noia alta i noi baix sent cuquis. Posi-me’n quaranta, si us plau.

A Occident no és una sèrie especialment coneguda. Si es parla dels shōnens de comèdia romàntica de l’època, és sobretot dels de la Takahashi i els de l’Adachi.

A França coneixen aquesta sèrie com Mes tendres années degut a que se n’hi va emetre l’anime amb aquest títol. Per cert, no tinc gaire idea de com traduir-lo. Literalment, seria Els meus anys tendres, així que potser equivaldria a alguna cosa així com Els meus anys d’adolescència o La meva tendra adolescència. Segur que hi ha alternatives millors, però tampoc m’hi vull trencar gaire les banyes.

El cas: per fi, ara n’he pogut llegir els dos volums que s’han publicat en francès. No són de la sèrie de manga com a tal (la qual consta de 18 tankōbons), sinó d’El vi de carbassa: Edició especial i d’El vi de carbassa: Seqüela.

El vi de carbassa: Edició especial són 2 tankōbons compilats en un sol volum i editat a França senzillament amb el títol de Mes tendres anées – The Kabocha Wine (amb tots els malentesos que això pot generar). Es tracta de diversos capítols que es van publicar durant la serialització del manga original. Té pinta de ser una antologia de capítols seleccionats, però tampoc ho tinc clar. A més, conté la història curta que va ser l’antecessora d’El vi de carbassa.

El vi de carbassa: Seqüela és un tom únic que s’ha editat a França com Mes tendres anées: Sequel – The Kabocha Wine. Tal i com indica el nom, n’és la seqüela. Mostra com és la relació dels protagonistes i com els va en els estudis posteriors a l’institut i en el món laboral. A més, conté un parell de capítols d’un manga de l’autor que no està relacionat amb El vi de carbassa.


Bé, molt maca la tirallonga, però què m’han semblat? Doncs m’han decebut. Sí, hi ha moments bufons, però la dinàmica de la parella és en general tòxica. El Shunsuke és tan tsundere que arriba a la crueltat amb molts dels seus comentaris. La Natsumi és tan atenta que arriba a ser una pesada en les millors ocasions i una assetjadora sexual en les pitjors. D’altra banda, el fanservice és bastant present i a vegades resulta surrealista.

Pel que fa als punts forts, agraeixo molt l’atenció al detall en el dibuix, amb una menció especial a la roba i a les portades dels capítols. És magnífic i s’hi nota l’esforç i la dedicació. Els fons d’El vi de carbassa: edició especial tenen també molt d’encant, així com els plans picats o contrapicats.

I per què aquest títol tan sense solta ni volta? L’autor ho explica a El vi de carbassa: edició especial:


En resum: que va escollir una frase feta, la va reduir a l’absurd i li va agradar com sonava.

L’edició francesa és en format A5 i té solapes. El volum a El vi de carbassa: edició especial conté dos textos la mar d’interessants.

Ho recomano? Només si t’interessa conèixer els shōnens de comèdia romàntica de l’època o el manga antic en general. No el recomano ni com a romanç cuqui ni com a romanç tòxic però addictiu perquè no és ni una cosa ni l’altra.