dimecres, 1 de juny del 2022

Orquídies al manga i roses a l'anime: especulacions sobre el significat de les flors del ram del Yuri Briar a Spy x Family

Després de bastant de temps sense veure la seva estimada germana, el Yuri Briar de L’espia i la seva família (Spy x Family, Tatsuya Endo) la visita per conèixer-ne el marit. Aprofita l’avinentesa per dur-li un ram de flors. Quelcom que em crida l'atenció és que en el manga és d’orquídies i a l’adaptació en anime, de roses vermelles. A què es deu aquest canvi? Simbolitza alguna cosa?

El significat de les flors sol ser bastant contextual. Això, si en tenen. Crec que en aquest cas podrien tenir-ne. La Keiko Ichiguchi, a l’article Una fiera que non conoscete del seu llibre Tutto quello che avreste voluto sapere (ma non avete mai osato chiedere), afirma el següent pel que fa als rams oferts a les dōjinkes durant els anys vuitanta:


És a dir, com més car, més ben valorat estava un tipus de flor. No té gaire secret. D'aquesta manera, de més a menys tindríem:

1. Les orquídies (especialment, les phalaenopsis).
2. Les cal·les, les tulipes i els tornasols.
3. Les roses.
4. Els clavells i les campanetes.

Crec que en aquest cas l’autor era molt conscient del que feia. El Yuri sent una devoció absoluta per la seva germana. És exagerat. De fet, es tracta d’un dels acudits recurrents de la sèrie. Per això li duu orquídies i no pas cap altra flor. (També està el fet que s’ho pot permetre, és clar.)

Llavors, per què a l’anime li duu roses i no pas orquídies? S'està baixant dos graus en l’escala! Doncs m’imagino (tot són suposicions) que per una qüestió de reducció de recursos. L’espia i la seva família és un anime molt ben fet i no es nota per enlloc res fet per estalviar. S’hi deuen haver deixat molts calés i això podria haver sigut una via fàcil i elegant de no gastar-n’hi tants. Per què un ram de roses seria més barat d’animar que un d’orquídies? Se m'acudeixen dues coses:

I. Hi ha moltes més roses a la ficció que orquídies. Per tant, les poden haver aprofitat d’un altre anime o bé qui fa els dibuixos ja deu saber de sobres dibuixar roses i no s’ha d’escarrassar per aprendre’n.
II. Per dibuixar una rosa, normalment n’hi ha prou amb una acumulació de pètals més o menys uniformes però sense que siguin idèntics i aquests no s’han de comptar. En canvi, les orquídies són molt més fotudes i cal tenir molta més cura a l’hora de dibuixar-les, amb la distribució dels pètals i els sèpals i llur grandària.

A més, les roses vermelles són un símbol de l’amor passional a molts països. D’aquesta manera, es mantindria el significat metafòric de les flors com a l’extrema devoció del Yuri per la Yor.