divendres, 26 de setembre del 2014

Votacions a l'estil de Ficomic

Fa uns dies es van obrir les votacions de Ficomic per als millors mangues, en diferents categories, de l'any.

Ho confesso: mai he estat a favor de les votacions populars per tots els inconvenients que comporten. Trampes, amiguismes, votar un producte sense haver-lo contrastat amb la resta... Al cap i a la fi, en la major part dels casos les votacions populars no són votacions en què surt escollit el millor, sinó el més popular (visca les redudàncies!), el que té més amics, el que ha comprat més gent o el que ha hackejat alguna cosa del sistema.

De tota manera, no és d'això del que em vinc a queixar avui. Del que em queixo és d'això altre:


Patèticament patètic. Entenc que hi ha una manca terrible de kodomos al nostre mercat, però això no fa més lícites les opcions d'aquesta votació. Aquesta mena de premis s'obtenen com a resultat d'una competició, però aquí només dones a escollir entre dues sagues diferents d'una mateixa història. En definitiva, Inazuma Eleven acabarà obtenint un premi sense cap mena de mèrit.  A Espanya no es publica kodomo perquè no sortiria rentable. I punt. En casos com aquest, el premi hauria de declarar-se desert per manca de participants.

Per si no fos poc, la categoria josei està completament obviada i els títols que la representen es troben col·locats entre els shōjos: Nieve en Verano, Love Music i Private Prince. Bé que els shōnens estan separats dels seinen; per què no hi ha categoria de josei, llavors? Es podria suprimir la categoria de kodomo i posar la de josei. Amb això es mantindria el pressupost dels premis. És que no ho entenc: m'inclous TRES joseis a una categoria que no els correspon i en canvi poses dues sagues d'un títol en una sola categoria. Això origina que aquesta darrera categoria tingui tan sols dues possibilitats de votació que, en realitat, n'és només una.

Si no m'equivoco, 3 > 2 > 1.

Per què, aleshores? Jo diria que per aquí hi ha bastants més dones adultes (20 anys i en amunt) que consumeixen manga que no pas nens (0-12 anys). Perquè després la seva editorial pugui dir que Inazuma Eleven ha sigut premiada? Sinó no ho entenc, però en cas que l'editorial ho fes, em semblaria pura demagògia.

Per acabar la meva queixa, deixo constància que tant Aristocracia Campesina com Code Geass estan a la categoria shōnen, quan realment són shōjos. Això les perjudica, ja que hi ha menys shōjos que shōnens (i més si eliminem d'entre els primers els joseis catalogats com a shōjos).