dimecres, 17 d’agost de 2016

Més que ficció

(És possible que a aquesta entrada hi hagi algun ESPÒILER d'algun producte de ficció. El contingut de diversos enllaços també conté ESPÒILERS.)


La ficció no es limita a ser només ficció. La ficció afecta la realitat. Tot producte de  ficció, de manera més o menys volguda, conté una ideologia i aquesta, d’una manera o una altra, ens influeix. Per a bé o per a mal. I un mateix producte pot influir-nos positivament en alguns aspectes i negativament en d’altres.

Evidentment, hi ha tot un seguit de factors que faran que unes persones siguin més influïbles que unes altres davant d’un mateix producte de ficció. L’exemple més clar és l’edat, però n’hi ha de molts altres.

No pretenc aprofundir en el tema i donar-ne una visió completa. Això és quelcom que li queda massa gran a una mera entrada de bloc. De fet, crec que se’n podria fer un llibre prou gruixut. Jo el redactaria encantada si algú em pagués decentment o generosa. No és el cas i el cost d’oportunitat resulta massa elevat.

El que sí que faré és una compilació per temes d’enllaços i referències on es parla sobre aquest tema (i l'aniré actualitzant):

El poder de la ficció en general:
-Fil sobre com l'art reprodueix les estructures opressives del sistema.
-Fil sobre la ficció utilitzada com a arma política
-Documental Miss Representation (manca de representativitat femenina)

Relacions tòxiques:

Representativitat de persones racialitzades:
Representativitat de sexualitats minoritàries:
Representativitat "L/G/B/T" en general:

Representativitat femenina:

Sobre l'expressió de gènere:
Alimentació:
-La Influencia de Popeye en el S. XXI (de com es va duplicar el consum de fruita i verdura i com es va passar de consumir-ne de 2 menes a 4)

Poliamor:
-De com Memòries d'Idhun va fer que diverses persones acceptessin i adoptessin el poliamor: Testimoni de l'AnaShadows, Testimoni de l'aroasjc

Caritat: